Heb je gekozen voor een meerdaagse wandeltocht dan is het aan te raden om je hierop goed voor te bereiden. Hoeveel je moet trainen hangt natuurlijk af van je eigen conditie en of je regelmatig beweegt. Daarbij is het wel belangrijk om te vermelden dat wanneer je beschikt over een topconditie dit zeker niet de garantie biedt dat je zonder te trainen zomaar even een meerdaagse wandeltocht loopt. Bij een meerdaagse wandeltocht komt meer kijken dan beschikken over een goede conditie, denk aan de juiste mindset en het hebben van doorzettingsvermogen.

Voordat je begint aan een training voor een meerdaagse wandeltocht is het belangrijk om goed voor jezelf te inventariseren hoe de wandeling er uit ziet. Wat voor soort wandeling je gaat lopen, bepaalt uiteindelijk hoe he training eruit komt te zien. Tijdens sommige wandelingen loopt je bijvoorbeeld alleen maar met een dagrugzak en word je andere bagage vervoerd, maar tijdens sommige wandelingen loop je met een volledige bepakking, wat een stuk zwaarder is. Verder is het handig om duidelijk te hebben hoeveel kilometer je per dag loopt, hoeveel dagen de wandeling is, heb je te maken met weinig of veel hoogteverschillen en wat is het niveau van de wandeling.

Voorbeeld van een trainingsschema

Train minimaal drie dagen per week. Begin met korte wandelingen of trainingen (ongeveer 1 uur) met een lichte dagrugzak. Per week bouw je de lengte en de intensiteit van de wandelingen/trainingen geleidelijk op. Maak ook het gewicht van de rugzak geleidelijk steeds zwaarder, totdat je 6-8 uur per dag comfortabel kan wandelen. Het beste kun je beginnen met trainen zo’n 12 weken voor vertrek van de wandeling. Draag tijdens het trainen de schoenen die je ook tijdens de meerdaagse wandeltocht draagt. In Nederland zijn voldoende mooie plekken waar je kan trainen voor je meerdaagse wandeltocht, denk aan de Veluwe, Zuid-Limburg en duintoppen route bij Schoorl, zie foto hiernaast.

Voorbeeld hoe kan een trainingsschema eruit zien:

Eerste week:

  • Dinsdag: 1 uur wandelen/workout met bepakking
  • Donderdag: 1 uur wandelen/workout met bepakking
  • Zondag: 2 uur wandelen/workout met bepakking

Werk toe naar:

  • Maandag: 2-3 uur wandelen/workout met bepakking
  • Woensdag: 2-3 uur wandelen/workout met bepakking
  • Donderdag: 2-3 uur wandelen/workout met bepakking
  • Zondag: 7 uur wandelen met het gewicht wat je tijdens je wandeltocht mee draagt

*Houd er rekening mee dat bovenstaand een voorbeeld is van hoe je mogelijk zou kunnen trainen. Zorg dat je vooral traint wat voor jou goed voelt.

Aanvullende trainingsideeën

Naast wandelen zijn er ook veel andere activiteiten die je kan doen. Deze activiteiten kunnen gemakkelijk in je dagelijkse leven worden opgenomen om je conditie op te bouwen. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om verschillende spiergroepen te versterken, dit helpt ook bij voorkomen van verschillende blessures. Voorbeelden van aanvullende trainingsideeën zijn:

  • Fietsen
  • Fitness activiteiten, zoals: de loopbaan, fietsen en de crosstrainer. Krachttrainingen die gericht zijn op de spieren van de enkels, knieën, rug en schouders zijn ook verstandig om te trainen
  • Zwemmen is een goede manier om het uithoudingsvermogen en cardio op te bouwen, dit is ook niet belastend voor je gewrichten
  • Is het mogelijk loop dan naar je werk toe en doe je boodschappen lopend en neem je boodschappen mee in een rugzak naar huis
  • Yoga- en/of pilateslessen: hiermee bouw je zowel kracht als flexibiliteit op
  • Hardlopen: loop je normaal gesproken niet hard, dan kan dit makkelijk leiden tot blessures. Wees dus voorzichtig