In 2014 hebben twaalf deelnemers van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) met diabetes type 1 en 2 samen met een groep artsen de 6-daagse Laugavegur wandeltocht gedaan in IJsland. Ze hebben zich hier een halfjaar lang op voorbereid met een zelfgemaakt plan via de Iceland Diabetes Challenge. Tijdens deze wandeltocht moesten ze 6 tot 8 uur per dag wandelen door de schitterende IJslandse natuur. Daarbij droegen ze een rugzak van zo’n 20 kilo mee onderweg en liepen ze door de meest barre weersomstandigheden. Denk hierbij aan sneeuw en ijs maar ook regen en wind ook al was de zon ook zeker aanwezig! Er is gekozen voor de Laugavegur tocht in IJsland door de variërende landschappen die het land heeft. Deze veranderlijke omstandigheden lijken namelijk erg op het leven van iemand met diabetes. Je moet je continu aanpassen en soms wordt je ook verrast.

Bas van de Goor Foundation (BvdGF)

De Bas van de Goor Foundation (BvdGF) bestaat sinds 2006 en brengt mensen met diabetes in beweging en daarmee zorgen ze voor een betere kwaliteit van leven. Voor mensen met diabetes kan sporten erg ingewikkeld zijn terwijl sporten ontzettend goed is voor de gezondheid en het positieve effecten heeft voor mensen met diabetes. Denk hierbij aan positieve effecten op hun bloedsuikerwaardes maar ook op hun medicijngebruik. Deze stichting organiseert sportieve activiteiten om mensen te informeren over deze positieve effecten!

Laugavegur wandeltocht

Ieder idee voor een uitdaging van de BvdGF begint met de vraag of de mensen met diabetes het gevoel hebben dat de uitdaging haalbaar is? Maar ook of ze de zekerheid hebben om aan zichzelf te werken om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken? De Iceland Diabetes Challenge bestond uit een groep van 12 personen met diabetes type 1 en 2. Deze personen hebben een test uitdaging gehad in Nijkerk om te bewijzen dat er een kans van slagen aanwezig was in IJsland.

De uitdagende wandeltocht Laugavegur in IJsland is een bijzondere tocht met veel diverse landschappen en weersomstandigheden onderweg. Deze Laugavegur trekking van 6 dagen voert je door verlaten bergachtige gebieden in IJsland. In 2014 heeft deze groep van 12 mensen met diabetes zich een halfjaar lang kwetsbaar opgesteld. Uiteindelijk zijn ze tot een team uitgegroeid in deze periode door middel van training en positivisme.

Zo leert de stichting mensen met diabetes om zelf verantwoordelijkheid te nemen in hun leven. Door middel van inzet, hulp van anderen en verandering van bepaalde gewoontes is ze ook dat zeker gelukt! Na deze uitdaging hebben ze nieuwe inzichten gekregen in het leven en geleerd om positief de toekomst in te gaan. En ook om meer plezier te beleven met aandacht voor hun eigen gezondheid.

Hieronder vind je het dag-tot-dag programma die deze groep heeft afgelegd tijdens de Iceland Diabetes Challenge:

De groep komt aan in de aankomsthal van het vliegveld in Keflavík waar het al stormachtig is met veel wind. Op dag 1 is het eerste basiskamp van de Laugavegur wandeltocht in Landmannalaugar waar een wandeltocht van 12 km naar 1.050 hoogtemeters te wachten staat. Andere mensen die de dag ervoor deze wandeling moesten doen konden niet vertrekken vanwege een sneeuwstorm.

Het was een koude nacht waarin een aantal deelnemers geconfronteerd werden met hypo’s. De wandeltocht van vandaag gaat van Hrafntinnusker naar Álftavatn door het bedwingen van enkele hellingen. Maar ook moeten ze over een sneeuwvlakte waar ze verrast worden door een gemeen steil klimmetje. De omgeving is schitterend onderweg met fantastisch mooie en diverse landschappen. Via de uitgestrekte binnenkant van een krater gaat de tocht naar Álftavatn. Gelukkig is de zon vandaag aanwezig op 2 regenbuien na tijdens de pauzes. De moeilijke en lange afdaling zit er vlak voor de tweede bui in ieder geval al op! Tussendoor proberen de meesten het thuisfront te laten meegenieten met wat foto’s alhoewel de ontvangst erg beperkt is in dit glooiende gebied.

Op dag 3 wordt iedereen wakker met een wondermooi uitzicht van het panorama van Álftavatn. “Vatn” betekent een meer dat omringd is door puntige groene bergen en zorgt voor prachtige uitzichten. Belangrijk is om er nu nog even van te genieten zegt de gids want het weer gaat de komende dagen omslaan, met regen en flink veel wind. Donderdagnacht moeten ze de tenten neerzetten op de kam, dat gaat nog een uitdaging worden. De wandeltocht vandaag gaat van Álftavatn naar Emstrur waarbij een oversteek gedaan moet worden bij het water. Er moet dan tussen rotsen gesprongen worden om naar de overkant te komen waarbij ze elkaar moeten helpen met de rugzakken en het afdalen.

Dag 4 is de ochtend van de halve finale van het WK voetbal terwijl de groep deelnemers van de Iceland Diabetes Challenge omhoog klimmen. Vandaag gaat de wandeltocht van Emstrur naar Þórsmörk langs prachtige landschappen en over een hangbrug. De zon schijnt regelmatig door de wolken ondanks het voorspelde slechte weer. Er zit een tocht op van 10 uur waarvan de laatste etappe door een bos gaat, de eerste vegetatie van de dag. Uiteindelijk komt de groep bij de camping aan waar de voetbalwedstrijd van Oranje al begonnen is. De 16 tentjes worden opgezet waarna iedereen de grote tent induikt om de wedstrijd te kijken en wat eten te nuttigen. Echter is de teleurstelling groot na de strafschoppenserie tegen Argentinië. Morgen staat er een fysiek zware dag voor de boeg.

Vandaag gaat de wandeltocht van Þórsmörk naar Fimmvörðuháls en weer terug naar Þórsmörk. In de vroege ochtend wordt er overlegd gezien er een stormdepressie op komst is bij de IJslandse weersverwachting. Daarom wordt er besloten om de tenten beneden te laten staan en wordt de groep moed ingesproken. Zo beginnen ze een van de vele zware klimmen op weg naar de Eyjafjallajökull, een vulkaan die in 2010 uitbarstte. Wanneer ze de krater bereiken slaat het weer zoals voorspeld om en zijn er hevige windstoten. Degene met hoogtevrees hebben een grote uitdaging tijdens deze wandeltocht. Langs de kraterrand lopen ze in de koude en dichte mist, door de sneeuw en regen en dwingen de weersomstandigheden de groep om dezelfde route terug te gaan. Met vermoeide benen komt de groep na bijna 11 uur wandelen weer beneden aan in Þórsmörk. Vanwege het afzien en de overwinning op sommige momenten vloeien er wat tranen bij een aantal deelnemers.

Op dag 6 gaat de wandeltocht van Þórsmörk naar Skógafoss en werd er niet op hoogte overnacht door de barre weersomstandigheden. Gelukkig hebben de haringen van de tentjes van de deelnemers van de Iceland Diabetes Challenge de storm en hevige wind overleefd aan de rivierbedding van Þórsmörk. Dit was niet bij iedereen het geval, aangezien de tentjes van een groep Engelsen aan het meer van Álftavatn zijn omgewaaid. Hier hadden de deelnemers van de Iceland Diabetes Challenge 3 dagen geleden gekampeerd. Vandaag gaat de wandeltocht naar Skógafoss en zijn er 3 doorwadingen waarbij de bergschoenen om de nek gaan, en je met waterschoenen en afgeritste broeken in groepjes arm in arm door de ijskoude en sterke stroom gaan. Na de laatste rivierdoorsteek wordt er geluncht op de keien en gaat het opeens hard regenen. Dit was het einde van deze prachtige en uitdagende Laugavegur wandeltocht uitgevoerd door de deelnemers van de Iceland Diabetes Challenge.

Na de Iceland Diabetes Challenge is het belangrijkste resultaat dat mensen er zoveel motivatie aan hebben overgehouden door de samenwerking met elkaar, het overschrijden van je grenzen en alle hulp. Hierdoor zochten ze elkaar ook na deze uitdaging elkaar op om samen op pad te gaan de natuur in! Ook in Nederland gaan de meesten door met werken aan zichzelf. Maar ook met het inspireren van anderen met diabetes om ook aan de slag te gaan en door te zetten.