Het adembenemende en uitgestrekte wandelgebied van Landmannalaugar vind je in het zuiden van IJsland. Gelegen op zo’n 180 km ten oosten van Reykjavík vind je de indrukwekkende geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen. In Landmannalaugar kun je fantastische wandelingen maken in de zomer, zowel dag wandelingen als meerdaagse wandelingen.

Door de vele natuurlijke warmwaterbronnen die je hier kunt vinden betekent het gedeelte ‘Laugar’ van de naam Landmannalaugar ‘baden’. Vanuit Reykjavík is het mogelijk om dagtochten te maken naar Landmannalaugar. Echter is het ook mogelijk om een meerdaagse tocht te maken naar dit spectaculaire wandelgebied. Denk hierbij aan de 6-daagse wandeltocht Laugavegur waar je in totaal 4 dagen wandelt. Reserveer op tijd want de wandeltocht is erg populair!

Lava

De rhyolietbergen die het landschap bestrijken van Landmannalaugar zijn in diverse kleuren zoals geel, rood, grijsgroen en bruin. Deze kleuren zijn het resultaat van zure lava, best wel bijzonder want het komt verder alleen in grote hoeveelheden voor op IJsland bij Kerlingarfjöll. Doordat zure lava veel silica bevat is het daarom taai en stroomt het langzaam. Zo krijgt het na afkoeling een lichte kleur die varieert van grijs of roze maar ook groen en geel roodachtig. Dit in tegenstelling tot basische lava die donker kleurt na afkoeling.

Het is kenmerkend aan rhyolietgesteente dat het met een beetje zonlicht de bergen doet oplichten waardoor ze er vaak “helder” uit komen te zien. Laugahraun is het lavaveld dat in het dal uitkomt en bevat veel van het zeldzame obsidiaan. Dit is een zwart glasachtig gesteente dat als bijnaam vulkanisch glas heeft. De lava van het Laugahraun is afkomstig van diverse kraters waarvan de hoofdkrater op de helling van de roodgekleurde berg Brennisteinsalda ligt. Bovendien ontspringen er aan de voet van het lavaveld hete en koude bronnen. Daarvan komen de hete zwavelbronnen uit in een beekje waarin je kan badderen, ook bij koud weer. De hut die hierbij te vinden is behoort tot de IJslandse Wandelvereniging, evenals de camping.

Bereikbaarheid

Het gebied rondom Landmannalaugar is normaal gesproken slechts bereikbaar met een lijnbus of een 4×4 wagen. De omgeving is open van half juni tot half september, afhankelijk van de weers- en wegomstandigheden. Vanwege de sneeuw en het vele water zijn de grindwegen buiten de zomerperiode afgesloten. In de tweede helft van juli en augustus is Landmannalaugar via Hrauneyjar met een gewone personenauto ook bereikbaar. Vlak voor de camping vind je de enige rivierdoorsteek, deze rivier kun je te voet ook oversteken. Houd er wel rekening mee dat huurauto’s zonder vierwielaandrijving niet verzekerd zijn op dit traject (F-wegen)!

Wandelen

Mocht je van dag wandelingen of meerdaagse wandelingen houden, Landmannalaugar is voor beide een uitermate geschikt wandelgebied. Zo heb je via een wandeling van zo’n 2 uur naar de top van de Bláhnúkur een indrukwekkend uitzicht over het bijzondere gebied. Maar ook kun je naar Hrafntinnusker wandelen, in circa 8 uur naar de hut en weer terug.