Tijdens je wandeling over de Laugavegur kom je onderweg ongetwijfeld een rivierdoorsteek tegen. Waar moet je rekening mee houden wanneer je een rivier doorsteek? Wij geven je tips.

Zorg altijd dat je waterschoenen of een ander paar schoenen bovenin je tas hebt zitten. Het is niet verstandig om met je blote voeten de rivier door te steken. In de rivieren liggen namelijk stenen of er steekt iets uit waaraan je, je zou kunnen ophalen. Kom je aan bij de rivier, doe dan je wandelschoenen uit en je waterschoenen aan. Je wandelschoenen kun je aan elkaar knopen en om je nek gangen wanneer je door de rivier heen loopt. Het is ook verstandig dat je bovenin je rugzak droge kleding en een handdoek te stoppen. Mochten je kleren nat geworden zijn door de rivierdoorsteek dan kan je droge kleding aan doen. Zorg ook dat je voeten goed droog zijn, voordat je de wandelschoenen en sokken weer aandoet, dit voorkomt blaren.

Loop bij het doorsteken van een rivier altijd stroomopwaarts. Het is belangrijk dat je voor jou gevoel omhoog de rivier doorgaat. Zorg ook bij het doorsteken van de rivier dat je blik altijd gericht is op de horizon, door dit te doen heb je meer balans en kun je goed inschatten of je wel of geen stap kan zetten. Heb je wandelstokken bij je, dan kun je deze gebruiken bij de rivierdoorsteek. Door je wandelstokken goed op de bodem te zetten, kan je inschatten hoe diep de rivier is.

Het is belangrijk dat je altijd je tas losmaakt, wanneer je de rivier doorgaat. Mocht je omvallen en mee worden gesleurd door de stroming van de rivier, dan zal dat minder snel gaan wanneer je de rugzak los hebt. Zorg dus dat je alle bandjes los maakt, waarmee de rugzak om je heen vast zit, voordat je de rivier doorgaat.

Ben je alleen aan het wandelen en kom je bij een rivier, maar begin je te twijfelen, wacht dan tot iemand komt helpen. Mocht er niemand komen, loop dan rond om de rivier om te kijken waar de beste oversteek plaats is.