Het aller belangrijkste wanneer je besluit om een meerdaagse trektocht te gaan maken is het hebben van de juiste wandelschoenen. Tegenwoordig zijn de wandelschoenen verdeeld in verschillende categorieën van A t/m D. De wandelschoenen in de categorie A zijn bijvoorbeeld wandelschoenen die je gemakkelijk kan gebruiken voor een mooie wandeling in Nederland. Maar niet geschikt zijn voor je meerdaagse trektocht in een van onze bestemmingen 

De ideale wandelschoen voor een meerdaagse trekking in een van onze bestemmingen kan je het beste kiezen voor wandelschoenen uit de categorie B of B/C. Wandelschoenen in de categorie B, bieden een goede comfort en door de stevige zolen bieden ze veel stabiliteit en steun wanneer je op terrein wandelt wat ongelijk is. Ook als je met een grote rugzak loopt, is dit type rugzak ideaal. De wandelschoenen in de categorie B/C zijn bergschoenen die een goede steun geven aan de enkels. De zool op de bergschoen geeft extra demping waardoor je minder snel oneffenheden van terrein zult voelen. Het is ook verstandig dat je altijd wandelschoenen hebt die waterdicht zijn.

WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN WANDELSCHOENEN

Let goed op de pasvorm van de schoen. Sommige wandelschoenen hebben een juist bredere pasvorm en sommige een smallere. Zorg er in ieder geval voor dat wanneer je een schoen past, deze ook echt goed zit. Anders krijg je last van je voeten tijdens het wandelen.

Naast de pasvorm is het ook belangrijk om te kijken in wat voor klimaat je de wandeling gaat maken. Maak je een meerdaagse trektocht in IJsland dan is het aan te raden om waterdichte wandelschoenen te hebben, dit omdat het weer hier erg onvoorspelbaar is. Waterdichte wandelschoenen zijn te herkennen aan de naam GTX, Gore-Tex membraan. Loop je een meerdaagse tocht in een warmer klimaat, dan kunnen waterdichte schoenen, hoe goed ze ook ademen erg warm aanvoelen.

HOE VOORKOM IK BLAREN?

Niets is vervelender dan wanneer je een meerdaagse wandeltocht aan het lopen bent en je krijgt een blaar. Het zijn vaak de slechte sokken die ervoor zorgen dat je blaren krijgt. Zorg dat je speciale wandelsokken hebt, deze zijn vaak gemaakt van vochtregulerende materialen waardoor je blaren kan voorkomen.

HOE ONDERHOUD IK MIJN WANDELSCHOENEN?

Om lang van je wandelschoenen te genieten is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Wanneer je een van de meerdaagse wandeltochten hebt gelopen, maar ook na enkele dagtochten zijn je wandelschoenen waarschijnlijk goed vuil geworden. Wij leggen stap voor stap aan je uit hoe je het beste je wandelschoenen kan schoonmaken.  

De eerste stap die je neemt wanneer je de wandelschoen gaat schoonmaken is de veters uit de wandelschoenen te halen. Naast de veters eruit halen is het ook verstandig om de inlegzooltjes eruit te halen. Een handige tip is om tijdens een meerdaagse wandeltocht ook je zooltjes er elke avond eruit te halen, zodat deze goed kunnen drogen.  

Wanneer je de veters en de inlegzooltjes eruit hebt gehaald ga je verder met stap 2 en begin je met het schoonmaken van de wandelschoen zelf. Voor het goed schoonmaken van je wandelschoenen heb je alleen handwarm water en een borstel nodig. Zorg dat je de schoen ook goed op de naden, de knikpunten en het leer rondom de haakjes schoonmaakt, hier zal zich namelijk het meeste vuil hebben opgehoopt. Ook de profielzool maak je goed schoon.  

Heb je de buitenkant van de wandelschoenen schoongemaakt, dan is de binnenkant van de wandelschoen aan de beurt. Om de binnenkant schoon te maken heb je alleen wat lauw water en groene zeep nodig. Dit helpt om de voetenlucht uit de schoen te halen.  

Nadat je de buitenkant van de wandelschoen hebt schoongemaakt, kan je de binnenkant van de wandelschoen schoonmaken. Om de binnenkant schoon te maken heb je alleen wat lauw water en groene zeep nodig. Dit helpt om de voetenlucht uit de schoen te halen.  

Om de binnenkant van de schoenen droog te maken, kun je er voor kiezen om er oude kranten in te stoppen. Zorg er in ieder geval voor dat je de schoenen niet direct bij een kachel zet. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in de schoen komen.  

Nadat je klaar bent met schoonmaken van de schoenen, moeten deze drogen. Stop oude kranten in je schoenen, deze zuigen het water op. Zorg ervoor dat je de schoenen niet direct bij een kachel zet. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in de schoen komen.