Je gaat een meerdaagse wandeltocht te gaan maken. Nu sta je op het punt om je rugzak in te pakken, maar waar begin je en hoe pak ik een rugzak handig in. Hier vind je een aantal tips om je rugzak praktisch in te pakken.

Het is allereerst belangrijk dat voordat je de rugzak gaat inpakken, bedenkt wat je allemaal mee moet nemen. Een handig tip hiervoor is om van te voren een lijstje te maken met wat je allemaal nodig hebt. Zorg wanneer je alle bij elkaar hebt gezocht, je spullen onderverdeeld in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld een categorie kleding, verzorging of elektrische apparatuur. Door alles in categorieën bij elkaar te leggen, kan je zien of je alles hebt en of je daadwerkelijk alles nodig hebt wat je meeneemt. Hoe minder mee neemt, hoe lichter je rugzak is.

PAK JE RUGZAK IN LAGEN IN

Een rugzak bestaat over het algemeen uit verschillende vakken; een topcompartiment, hoofdvak (boven, midden, rug), onder compartiment en de zijvakken. Zorg dat je al deze delen van je rugzak benut. Zo is het topcompartiment van je rugzak handig voor kleinere spullen waar je snel bij moet kunnen komen. Denk hierbij aan je wandelkaart, een zonnebril, iets te eten en een EHBO-kit. Alle spullen eigenlijk waar je tijdens een wandeling snel bij moet kunnen. Niets is vervelender dan wanneer je een zonnebril nodig hebt en deze ergens onderin je tas zit. In het hoofdvak stop je de kleding en toiletspellen.

Stop bovenin het hoofdvak regenkleding of andere schone kleding, mocht je tijdens het wandeling deze nodig hebben dan kan je er snel bij. Mocht je onderweg een rivierdoorsteek moeten maken, dan is het ook verstandig om waterschoenen of andere schoenen, bovenin het vak te doen dan kan je daar snel bij. Plaats zware spullen tegen je rug aan in het hoofdvak, het beste is om deze spullen boven heuphoogte en onder schouderhoogte te stoppen. Als je zwarte spullen te laag doet belast je de heupen en dit hindert tijdens het lopen. Stop je zware spullen te hoog dan kan je, je evenwicht verliezen. In het onder compartiment stop je spullen die je onderweg niet nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een slaapzak.

KLEDING

Hoe lang je meerdaagse wandeltocht is en wat de weersvoorspellingen zijn, bepalen welke en de hoeveelheid kleding je mee moet nemen. Wanneer je de kleding die je mee wil nemen bij elkaar hebt gelegd, ga dan na of je daadwerkelijk alles nodig hebt. Een tip om je kleding in te pakken is niet om deze op te vouwen, maar rol je kleding op. Dit scheelt weer plek in je rugzak.