Laugavegur Trail, het wandelpad tussen Landmannalaugar en Þórsmörk is door de National Geographic benoemd tot een van de mooiste wandelpaden ter wereld. Het is daarom ook niet gek dat het een van de populairste wandelpaden van IJsland is. Vooral het gevarieerde landschap, van de Laugavegur Trail, wat je onderweg tegen komt is schitterend. Het pad brengt je langs kleurrijke rhyoliet bergen, lava, warmwaterbronnen en meren die net zo helder zijn als een spiegel.

Laugavegur trail begint in Landmannalaugar en gaat door tot in Þórsmörk. De totale afstand van de wandeling is 54 km. Het is ook mogelijk om de wandeling vauit Þórsmörk naar Landmannalaugar te lopen, maar het beste is om de wandeling vanuit Landmannalaugar te beginnen. Een van de redenen is dat je dan in de eerste dagen het zwaarste gedeelte van de wandeling loopt. Loop je de route in tegengestelde richting dan is het dus op het einde van de wandeling een stuk zwaarder.

Route Laugavegur Trail

De gehele route van de Laugavegur Trail is goed gemarkeerd, verdwalen onderweg is dus eigenlijk niet mogelijk. Houd er wel rekening mee dat wanneer het slecht weer is en mistig dat het wel anders is. Dit geldt dan vooral bij het deel van de wandeling van Landmannalaugar tot Hrafntinnusker en dan vervolgens naar het meer Álftavatn.

Onderweg kom je een aantal rivieren tegen. Twee van deze rivieren kan je oversteken met een voetgangersbrug, ten minste drie rivieren hebben geen voetgangersbrug en moet je dus doorwaden. Het doorwaden van een rivier is over het algemeen niet moeilijk, maar wees altijd voorzicht. Lees hier meer over het doorsteken van een rivier.

De natuur die je op de Laugavegur Trail tegenkomt is schitterend en je zult je ogen uitkijken naar al het natuurschoon. Echter is de natuur in IJsland wel erg kwetsbaar, dus ga dan ook met zorg en respect om met de natuur. Loop alleen op de daarvoor aangegeven wandelpaden en ga niet op het mos lopen. Zorg ook dat je geen afval achterlaat in de natuur.

Onderweg zijn er zes verschillende hutten en campings. Bij alle hutten zijn ook campingplaatsen. Het is verboden om een tent buiten de aangewezen gebieden te plaatsen. De mobiele verbinding onderweg is maar beperkt. Je hebt of helemaal geen verbinding of een verbinding waar je vrij weinig mee kan. Rondom de hutten is de verbinding wel beter.

DE LAUGAVEGUR TRAIL

Het eerste deel van de route is in kilometers het kortste van de gehele trail, maar het hoogteverschil is ongeveer 500 meter. Het eerste deel van de wandeling gaat door het lavaveld van Laugahraun. Je gaat eerst bergafwaarts voordat je begint aan de klim naar het plateau, net onder Brennisteinsalda. Het uitzicht is hier prachtig, dus het is zeker aan te raden om even te stoppen en om je heen te kijken. Zo kijk je uit over flora, bergen en kloven die alle kleuren van de regenboog hebben. De route gaat nog verder omhoog naar een ander plateau, waarna de weg nog verder bergopwaarts gaat. De volgende bestemming is Stórihver. Vanaf hier is het nog ongeveer 1 uur lopen tot aan de hut bij Hrafntinnusker. Dit deel van de route is vaak bedekt met sneeuw, ook heb je hier een grote kans op mist. Wees dus voorzichtig en kijk goed naar de wegwijzers.

Het pad van Hrafntinnukser gaat langs de hellingen van Reykjafjöll. Dit gebied ligt in een dalbodem en is dus grotendeels vlak, maar er zijn een paar ravijnen waar je extra voorzichtig moet doen, omdat hier nog wel eens sneeuw kan liggen. De route gaat vervolgens verder richting het westen van Kaldaklofsjöll.

Als het weer en het zicht goed is, kan je er voor kiezen om een extra wandeling te maken naar Háskerðingur, de hoogste berg in het gebied, 1281 meter. Houdt er wel rekening mee dat deze wandeling ongeveer 1-1,5 uur duurt. Tijdens een meerdaagse wandelreis is deze route dus niet aan te raden.

De route gaat nu op en neer, waarbij je door enkele ravijnen tot aan de rand van Jökultungur komt, hier heb je schitterende uitzichten over het pad en de drie gletsjers Tindfjallajökull, Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. Houd er rekening mee dat de weg vanaf de Jökultungur naar beneden best wel steil en rotsachtig is. Onderaan de Jökultungur kom je aan bij de Grashagakvísl rivier. In de meeste gevallen moet je deze rivier te voet doorsteken. Het water in deze rivier is vers en kan je dus gewoon drinken. Vanaf de rivier gaat de route verder naar het zuidwesten richting de hut die aan het Álfavatn meer is gelegen

Vanaf Álftavatn gaat de wandeling verder in oostelijk richting over Brattháls en verder naar Hvanngill. De Bratthálsvísl rivier heeft geen brug en deze zul je dus te voet moeten doorsteken. Vanaf de heuvel boven Hvanngil heb je schitterend uitzicht. Je kunt hier gebruik maken van het sanitair

De route gaat nu verder tot aan de Innri Emstruá rivier, hier is ook een brug. Ten zuiden van de rivier buigt de weg naar links richting het zuiden naar Emstrur, waar praktisch geen begroeiing is. Het pad ligt tussen twee bergen: Útigönguhöfðar en vanaf hier bereik je in ongeveer 1 uur de hut bij Emstrur.

Vanaf de hut in Emstrur gaat de route verder naar het oosten en bereik je de brug die je over de Syðri-Emstruá rivier brengt.  Deze rivier mondt uit in een smalle diepe kloof die tot aan Entujökull reikt. Let op heb je last van hoogtevrees, dan kan je misschien moeite hebben om deze brug over te gaan. Ben je de brug over dan gaat de route verder langs Langháls en richting de plek waar de Markarflót en de Syðri-Emstruá rivier elkaar kruisen.

Al snel gaat de route verder door twee kleine ravijnen, Slyppugil en Bjórgil. In beide ravijnen is een kleine kreek met water wat je zou kunnen drinken. Dit is dus een goede plek om uit te rusten en te lunchen. Wanneer je langs het Bjórgil ravijn bent, gaat het pad verder naar Fauskatorfur en geleidelijk naar een gebied met meer vegetatie. De laatste steile helling van deze route is de heuvel vanaf de Ljósá rivier, die Kápa of Coat wordt genoemd. Wanneer je de Kápa hebt afgedaald, moet je de Þröngá rivier doorsteken, dit is niet moeilijk, maar er kunnen wel veel stenen in de rivier liggen. Vanaf de rivier is het nog meer dan een half uur wandelen totdat je aankomst in Þórsmörk