Þórsmörk betekent “vallei van Thor” gelegen tussen de gletsjers Eyjafjallajökull, Mýrdalsjökull en Tindfjallajökull in de zuidelijke IJslandse hooglanden. Dit heuvelachtige gebied bestaat uit diepe smalle kloven, grillige turfsteenrotsen, heldere stroompjes, bruingekleurde gletsjerrivieren, dalen en klippen. Het is een van de populairste wandelbestemmingen van het land. Aan de zuidkant van Þórsmörk stroomt de rivier Krossá terwijl je aan de noordkant de Markarfljót rivier hebt.

Dit beschermde natuurgebied bestaat voornamelijk uit berkenbomen ondanks dat er op IJsland weinig bomen voorkomen. De reden hiervoor is dat het gebied is omgeven door hoge bergen die het gebied beschutten tegen de kou waardoor er bomen kunnen groeien. Daarnaast kunnen de schapen de vegetatie niet kapot maken doordat het bos tussen 2 rivieren ingeklemd ligt. Deze twee rivieren, de Þröngá en Krossá vormen een hindernis voor de IJslandse schapen.

Doordat er regelmatig rivieren en stroompjes doorstoken moeten worden is de weg naar Þórsmörk slechts begaanbaar per jeep of bus. Maar ook is de rivier Krossá die van de Myrdalsjökull gletsjer komt erg onvoorspelbaar. Hierdoor kan het gevaarlijk zijn om deze met een jeep over te steken. Echter is het gebied voor wandelaars uitstekend toegankelijk aangezien er verschillende voetbruggen aangelegd zijn. Denk hierbij aan de wandelingen die naar de Stakkholtsgjá kloof gaat met z’n waterval.

Landschap

Þórsmörk heeft een schitterend en uniek landschap met weelderige oases en gletsjerrivieren die door zwarte woestijnvlaktes gaan. Sommige delen van de vallei bestaan uit mos, varen en berkenhout terwijl andere delen bestaan uit grillige bergruggen en met ijs bedekte toppen.

Door het warmere klimaat in de vallei dan normaal in Zuid-IJsland ontstaat er vaak een sluier van mist in de bergen. Echter is het ondanks het warmere klimaat hier ook een stuk natter dan in de rest van het land. Hierdoor krijgt het gebied een weelderige, groene tint.

Wandelingen

Het gebied van Þórsmörk heeft ontzettend veel indrukwekkende wandelroutes door de omliggende heuvels, bergen en hellingen met kleine valleien. Er zijn vele paden om te bewandelen door ervaren wandelaars, waar de afstanden en moeilijkheidsgraad enorm variëren. Populaire routes in IJsland zijn de Fimmvörðuháls en de Laugavegur- wandelroutes. Hiervan is Fimmvörðuháls een 30 km lang wandelpad die je naar de heuvels onder de Eyjafjallajökull-gletsjervulkaan en naar de vulkanische kraters Magni en Móði brengen. Deze vulkanische kraters braken uit in 2010 tijdens de uitbarsting. Door de warmte die nog altijd uit het lavasteen stijgt kun je de aanhoudende effecten van de vulkaan voelen. De Laugavegur wandelroute brengt je van Þórsmörk naar het geothermische gebied Landmannalaugar. Hier zijn meerdere warme badjes en rhyolietbergen in levendige kleuren te aanschouwen.