Naast het wandelen van de Laugavegur route is er voor de actievelingen een uitdagende versie van deze meerdaagse tocht. De Laugavegur Ultra Marathon verbindt Landmannalaugar en Þórsmörk met elkaar maar dan als parcours. Het 55 km lange hardloop parcours voert je door de meest bijzondere landschappen van IJsland. Van lavalandschappen, heuvels en bergen op en af, door rivieren en langs gletsjers. Je begint in Landmannalaugar op 600 meter hoogte waarvan het eerste deel van de race tot 1.100 meter hoogte gaat, waar vaak sneeuw en ijs ligt. Daarna gaat de race bergafwaarts waarbij je eindigt in het groene landschap van Þórsmörk.
Om mee te kunnen doen aan deze 55 km lange bergrace moeten de deelnemers fysiek in hele goede conditie zijn. Omdat de Laugavegur route uitdagend is en heel anders dan wanneer je de route wandelend gaat doen. Voor ervaren hardlopers is de Ultra Marathon de ultieme jaarlijkse race van IJsland! Je mag meedoen vanaf een leeftijd van 18 jaar en moet ook aan een aantal vereisten voldoen. Deze vereisten staan hieronder weergegeven:
- een goede hardloopachtergrond & ervaring met het rennen van off-trackraces van ten minste 30 km
- mentaal sterk zijn en je beperkingen kennen
- een ruimtedeken, fluitje en mobiele telefoon met noodnummer 112 meenemen tijdens de Ultra Marathon. Vanwege veiligheidsredenen gaan raceofficials ook een veiligheidscontrole uitvoeren en zal er een strafschop van 60 minuten bij je eindtijd worden opgeteld
- het belang kennen van geschikte kleding en voeding tijdens de Ultra Marathon
- dat er tijdslimieten en cut-off tijd zijn op 4 uur van het verlaten van het drinkstation bij de Alftavatn-hut (22 km) en 6.5 uur bij het verlaten van het drinkstation bij de Emstrur hut (38 km)
- trainen met een tijdslimiet tot finish van 9 uur en 15 minuten als richtlijn
- de wedstrijdregels en het wedstrijdplan bestuderen en navolgen
- de voorwaarden van de race ondertekenen wanneer je het racepakket gaat ophalen
De Laugavegur Ultra Marathon bestaat uit 384 ITRA-punten en moet door de deelnemers in minder dan 9 uur en 15 minuten afgemaakt kunnen worden. Na die tijd wordt al het materiaal van de race afgebroken, en uitzonderingen op die regel worden niet gemaakt.
Voorbereiding
Wanneer je de Laugavegur Ultra Marathon gaat doen is het van belang om goed voorbereid te zijn voor de race. Denk hierbij aan de juiste training, uitrusting en voeding voor onderweg naast de regels en tijden die gelden.
Voordat je meedoet aan de Ultra Marathon moeten de deelnemers kunnen evalueren of ze genoeg getraind hebben en zowel fysiek als mentaal sterk genoeg zijn om deze 55 km lange bergrace te doen. Door de soms moeilijke omstandigheden door een landschap van steile heuvels, modder, zand en vaak in barre weersomstandigheden kan het een flinke uitdaging worden. Deze marathon is dan ook enkel bedoeld voor getrainde en ervaren hardlopers die getraind hebben met bergwandelingen en off-trail runs.
Een succesvolle deelname aan de Ultra Marathon in IJsland omvat het rennen van lange afstanden, heuvels, bergwandelingen, hardloopsessies en krachttraining. Ook is er de mogelijkheid voor begeleiding naar de race toe, een marathontrainingsprogramma voor de deelnemers dat 20 weken of langer duurt. Het doel daarbij is om wekelijks zo’n 50-70 km te lopen. Daarnaast komen er nog wekelijkse bergwandelingen en afdalingen bij en is krachttraining ook noodzakelijk. Naast de fysieke training is het belangrijk om jezelf ook mentaal voor te bereiden voor de Laugavegur Ultra Marathon.
Uitrusting
Voor de extra veiligheid moet iedere deelnemer van de Laugavegur Ultra Marathon een fluitje, ruimtedeken en mobiele telefoon meenemen gedurende de race. Deze ruimtedeken is noodzakelijk bij een ongeval, de loper kan zich dan warm houden wanneer diegene onderweg moet stoppen om te wachten op assistentie. Het fluitje is vereist voor het geval wanneer deelnemers verdwaald raken onderweg door slecht weer of mist en hulp nodig hebben. Wanneer een hardloper geblesseerd raakt of in de problemen is, is het belangrijk om het alarmnummer 112 te bellen. Het is dan ook handig om het nummer in de telefoon op te slaan.
Wees gerust want voordat de Laugavegur Ultra Marathon begint zal er in Landmannalaugar een veiligheidscontrole plaatsvinden waarbij alle deelnemers de vereiste veiligheidsitems moeten laten zien. Degenen die geen fluitje of ruimtedeken mee hebben krijgen een 60 minuten strafschop die bij de eindtijd gerekend worden.
De uitrusting die je nodig hebt is het volgende:
- winddichte jas
- top met lange mouwen onder de jas
- handschoenen
- een pet
- bandana of oorwarmers
- het wedstrijdnummer moet aan de voorkant zichtbaar zijn rondom je taille
- lange legging of broek
- beenkappen zodat er geen sneeuw of grind in je schoenen komt
- off-road hardloopschoenen en wollen sokken
- drank- en energieriem of rugzak
- timing chip om je pols
Al met al zijn de kleding die je moet dragen afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens de Laugavegur Ultra Marathon. Andere dingen die eerdere deelnemers hebben aanbevolen om mee te nemen, zijn pleisters, pijnstillers, lippenbalsem, zonnebrillen en zonnebrandcrème als de weersvoorspelling aangeeft dat dit nodig zal zijn.
Voeding
Kijk voor jezelf wat je het beste kunt eten gedurende de marathon wanneer je urenlang onderweg bent. Voor sommigen helpen energiegels om langer door te kunnen gaan, echter is dit niet voor iedereen hetzelfde. Degenen die hebben ervaren dat ze totaal geen energie meer hebben, weten dat het erg moeilijk is om weer energie op te wekken. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet eten om weer energie te genereren. Ongeacht het weer is het ook van belang om een eigen drinkfles mee te nemen. Er zijn wel verfrissingsstations langs het parcours maar het is altijd belangrijk om gehydrateerd te blijven. Let wel op dat je geen afval achterlaat onderweg, dit kun je bij ieder verfrissingsstation namelijk weggooien.