Vragen over deze reis? +31(0) 10 71 444 53

Liever mailen? info@creatingstories.nl

Prijs

Vanaf: 1.122 P.P.

Niveau:

 • Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Vrijblijvend informatie aanvragen
Direct boeken
Bekijk foto's

O-CIRCUIT TORRES DEL PAINE – PATAGONIË

Chili | nov - mrt | 8 dagen |  indv reis

Het 8-daagse O-circuit in Torres del Paine geeft je de kans om één van de mooiste gebieden van Patagonië te verkennen. Onderweg kom je langs de meest prachtige landschappen, immense gletsjers en bergtoppen. Denk hierbij aan de massieve ijsvelden en de beroemde granieten torens van Torres del Paine. Maar ook de smaragd groene meren en flora en fauna zijn de moeite waard om langs te hiken. Een aantal hoogtepunten van het O-circuit zijn Valle Francés, het Nordenskjold-meer, Grey Glacier, de John Gardner-pas en Cerro Paine Grande. Iconische diersoorten die je mogelijk tegen kunt komen zijn de guanaco, condor en poema.

Torres del Paine is onbewoond en behoort tot de mooiste wandelgebieden ter wereld. De komende dagen trek je het park door en volg je een vaste route genaamd het O-circuit oftewel O-trek, waarbij je overnacht in tenten en in Refugios op gedeelde slaapzalen. Tijdens de meerdaagse wandeltocht draag je je eigen rugzak tijdens de trekkingen (een middelgrote rugzak volstaat) en goede wandelschoenen zijn een absolute vereiste.

Uitbreiding

Het 8-daagse O-circuit in het Torres del Paine National Park kan je uitbreiden met de rondreis de Zuidelijke ronde van Patagonië. Deze rondreis voert je langs alle hoogtepunten van de natuur in Patagonië.

Dag 1: Puerto Natales – Torres del Paine, trekking Torres - Camp Seron (13 km, 5 uur)

Bus vanuit Puerto Natales naar Laguna Amarga. Bij aankomst bij Laguna Amarga stap je op een shuttle service die je naar het gebied van 'Las Torres' brengt. Daar zal je 2 Refugios, een informatiecentrum en het schitterende Hotel Las Torres vinden.

De eerste wandeling van de O-Trek begint bij Refugio las Torres. Het pad leidt je vandaag door een Patagonisch landschap met uitzicht over de valleien van Paine. Na het passeren van een poort begint het pad bijna onmerkbaar te stijgen en steekt het een prachtig lengabos door. Ongeveer halverwege de route (2 uur vanaf het begin) begint het bos plaats te maken voor een grote open vlakte die geleidelijk afdaalt naar de westelijke oever van de Paine-rivier.
Na ongeveer 2,5 uur wandelen door deze vlakte, waarbij je enkele stroompjes oversteekt, bereik je het Serón-kamp. Het uitzicht op de rivier de Paine en de velden met madeliefjes zorgen voor een prachtige wandeling vandaag.

Hoogteverschil: 150-320 meter

Dag 2: Trekking Camp Seron - Dickson Refuge (18 km, 6 uur)

Na rustig wat ontbeten te hebben, begint de wandeling vandaag over een pad die de Lago Paine volgt. Langzaam maar zeker nader je de helling van de Paine-heuvel. Hier klim je via een steil pad naar het hoogste deel van deze dag. Dit deel wordt 'Paso del Viento' genoemd, de Wind Pas, en er kan inderdaad sterke wind waaien. Vanaf hier heb je wel een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en op het Lago Paine.

Het pad gaat verder en begint geleidelijke te dalen, je loopt langs het Lago Paine. Drie uur na de start van de wandeling ben je ongeveer op de helft. Hier kan je stoppen bij het oude kamp Coirón. In deze sector kun je niet kamperen, maar je kunt wel uitrusten midden tussen de lenga bomen.

Na wat gegeten te hebben gaat het pad bijna vlak verder, door weilanden en prachtige velden met madeliefjes. Na ongeveer 2 uur begint de route geleidelijk aan weer aan hoogte te winnen en word je meegenomen naar één van de mooiste plekjes van de trekking: het uitzicht op het Dickson-kamp, ​​met het meer met dezelfde naam en de Daudet-heuvel als achtergrond. Het is naar onze mening één van de mooiste ansichtkaarten van deze trek in Torres del Paine.

Na ongeveer 45 minuten leidt het pad rechtstreeks naar de Dickson-camping.

Hoogteverschil: tussen 150-636 meter

Dag 3: Trekking Refugio Dickson - Perros Camp (12 km, 5 uur)

De wandeling van het O-circuit vandaag voert je door een dicht bos met lenga bomen. Het eerste uur ga je een behoorlijk steile helling op. Wanneer de helling vlakker begint te worden, gaat de wandeling verder tussen lengas en enkele coigües. Twee uur na vertrek van het kamp wordt de eerste inspanning beloond met een prachtig uitzicht vanaf het uitkijkpunt van de Los Perros-vallei. Hier heb je uitzicht op de Glaciar Dickson in het noordwesten, en de Cabeza de Indio-heuvel en de muren van de Escudo-heuvel in zuidoostelijke richting.

Een paar meter verder steek je een houten loopbrug over en verandert het pad in westelijke richting.

Na 2 uur wandelen vanaf het uitkijkpunt bereik je een hangbrug die Lago Los Perros oversteekt. Vanaf hier heb je een verbazingwekkend mooi uitzicht op de Glaciar 'Los Perros'.

Het pad gaat verder door een steenachtige open plek die aangeeft dat je in de morene van de gletsjer bent. En na een lichte stijging sta je dan oog in oog met de Glaciar Los Perros en zijn karakteristieke grijze lagune.

Het kamp waar je de nacht doorbrengt ligt op ongeveer 30 minuten van de gletsjer, weer omgeven door het lengabos.

Hoogteverschil: tussen 140-540 meter

Dag 4: Trekking Perros Camp - Refugio Grey (15 km, 12/13 uur)

Maak je klaar voor het zwaarste deel van het circuit! Vandaag maak je een trekking van 11 uur. De trekking voert je door de lange en pittige John Garner Pass. De prijs op de top rechtvaardigt echter absoluut alle inspanningen. Van bovenaf heb je één van de meest fantastische uitzichten: de Glaciar Grey vanaf boven gezien. Voor velen één van de mooiste uitzichten van de O-trek of O-circuit.

De wandeling vandaag begint weer met een wandeling door het bos. Na ongeveer 1 uur verdwijnt het bos om plaats te maken voor rotsachtig terrein. Vanaf dit punt begin je hoogte te winnen en zal het uitzicht op de Pass je bijna altijd vergezellen. Na bijna 4 uur na vertrek vanuit Los Perros kom je aan op deze majestueuze, maar winderige plek.

Dan begint een hele lange afdaling tot je weer in het bos komt. De steilste stukken worden begeleid door houten trappen.

Van het hoogste deel van de Pass naar het 'El Paso'-kamp is het ongeveer 3 uur lopen. Hier kun je lunchen.

Daarna begint het laatste deel van de wandeling langs een pad langs de Glacier Grey. Van tijd tot tijd opent het bos zich en biedt het de mogelijkheid om de gletsjer in al zijn glorie te zien.

Het pad stijgt en daalt continue en je steekt onderweg drie hangende bruggen over met een spectaculair uitzicht op de gletsjer.
Ongeveer 300 meter voordat je het kamp bereikt, is er een splitsing met de mogelijkheid om naar een uitzichtpunt te gaan met een adembenemend uitzicht op de voorkant van de gletsjer. Het is een lange wandeling geweest vandaag, maar het is de moeite waard!

Hoogteverschil: tussen 200-1200 meter

Dag 5: Trekking Glaciar Grey - Lodge Paine Grande (11 km, 3.5 uur)

Je begint de vroege ochtend met de wandeling door het O-circuit langs de Glacier Grey naar Lodge Paine Grande.

Vanaf Camp Grey begint de wandeling de eerste 40 minuten over een zachte helling. Na het oversteken van een brug die de Olguín-rivier overgaat, begint een geleidelijke klim langs een rotsachtig pad.

Na ongeveer 1 uur bereik je een prachtig uitzichtpunt met uitzicht op het Lago Grey en de Glacier Grey in de verte. Na nog een uur wandelen, bereik je de Laguna de Los Patos, hier begint de afdaling naar het Lago Pehoé. Deze afdaling is vrij eenvoudig en op de achtergrond heb zicht op het meer en de Patagonische vlaktes.

Hoogteverschil: tussen de 50-340 meter

Dag 6: Trekking door Valle Francés

Er zijn 2 opties deze dag, 1 kortere en 1 langere. Bij de langere versie loop je de Valle de Francés in (heen en weer), in de kortere versie loop je de vallei voorbij direct door naar je overnachtingsplek.

De dag begint met een wandeling naar de ‘ingang’ van de Valle de Francés. Hier krijg je een eerste glimp van de hangende gletsjer. Eenmaal in de vallei loop je gedurende een uur lang omhoog (300m) door een surrealistisch Japans tuinlandschap waarbij je de beukenbossen doorkruist.

Bij het uitkijkpunt Glaciar Francés kijk je uit op een hangende gletsjer die het landschap domineert. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, wandelt verder naar Mirador Británico waar je beloond wordt met weergaloze uitzichten op o.a. Paine Grande, Cerro Hoja, Cerro Máscara, Cerro Catedral, Cerro Aleta de Tiburón en Cuerno Norte. Dit is een amfitheater van bergen en jij staat er middenin.

De weg terug door de vallei is hetzelfde. Eenmaal de vallei uit loop je verder naar Refugio los Cuernos.

Afstand/Tijd korte versie: 12.5 kilometer, 5 a 6 uur
Hoogteverschil: tussen de 50-220 of 680 meter
Als je naar het uitkijkpunt wilt, dan verandert de maximale hoogte naar 680m, en de totale tijd naar 7,5hs.

Afstand Tijd lange versie: 23 kilometer, 10 a 11 uur
Hoogteverschil: tussen de 50-750 meter
Het eerste uitkijkpunt is op 750m.

Dag 7: Trekking Los Cuernos

Na het ontbijt in de Refugio start je de trek naar Refugio El Chileno. Je steek eerst de Baderrivier over. De kans is groot dat je vandaag de vlucht van een Andes condor ziet, of adelaars die op hazen of kleine knaagdieren jagen. Je volgt een goed gemarkeerd pad dat rond de 200 m stijgt. Voor aankomst bij de hut kom je langs de 'Inge lagune'.  Rust na aankomst goed uit, morgen staat er een lange wandeling op het programma!

Afstand/Tijd Los Cuernos - El Chileno of v.v.: 11 kilometer, 4 tot 5 uur
Hoogteverschil: tussen de 130-470 meter

Afstand/Tijd Los Cuernos - Torre Norte/Central of v.v.: 12.5 kilometer, 5 tot 6 uur
Hoogteverschil: tussen de 130-220 meter

Dag 8: Trekking naar de beroemde Torens

Vandaag maak je een wandeling naar het 'El Paine' massief; de gigantische granieten bergtoppen Las Torres waaraan dit park zijn naam te danken heeft. Het is een flinke trekking maar zeer de moeite waard. Tijdens de mooie wandeling naar de Valle de Ascenicio loop je door bossen en langs kleine riviertjes. De echte uitdaging is de klim naar het uitzichtpunt op de drie beroemde torens. Dit traject is vrij pittig vanwege de flinke stijging van het pad. Maar het is de moeite waard want de beloning is groot; uitzicht op de prachtige granieten bergtoppen met aan de voet een turquoise helder gletsjermeer. Een schitterende plek om je lunch te nuttigen. Na de lunch daal je af en loop je terug naar het startpunt.

Afstand/Tijd vanaf Torre Norte/Central: 19 kilometer, 8 à 9 uur

Afstand/Tijd El Chileno - Torre Norte/Central of v.v.: 18 kilometer, 7 uur

Afstand/Tijd El Chileno: 16 kilometer, 6 uur
Hoogteverschil: tussen de 470-870 meter

Shuttle service van welkomscentrum las Torres naar Laguna Amarga

Vanaf de sector las Torres stap je op de shuttle service die je naar Laguna Amarga brengt. Hier stap je vervolgens op de bus.

Bus van Laguna Amarga naar Puerto Natales

Je zegt gedag tegen het prachtige Torres Del Paine. Vanaf Laguna Amarga stap je op de bus naar Puerto Natales. Een ritje van circa 1.5 uur. Puerto Natales is een levendig stadje en de uitvalsbasis voor de trektochten naar Torres del Paine. Het ligt aan het Lago Seno Ultimo Esperanza met mooie uitzichten op de bergketen Balmaceda. In het meer zwemmen dolfijnen en de “black-necked” swans.

INBEGREPEN:

 • 1 nacht op Camping Seron: standplaats, slaapzak, mat, tent (volpension)
 • 1 nacht in Refugio Dickson: bed, slaapzak (volpension)
 • 1 nacht op Camping Perros: standplaats, slaapzak, mat, tent (maaltijden excl.)
 • 1 nacht in Refugio Lodge Grey: gedeelde slaapzalen (volpension)
 • 1 nacht in Refugio Lodge Paine Grande: bed gedeelde slaapzalen (volpension)
 • 1 nacht in Refugio Domo Frances: bed, slaapzak gedeelde slaapzalen (volpension)
 • 1 nacht in Refugio Chileno: bed, slaapzak gedeelde slaapzalen (volpension)
 • bus van Puerto Natales naar Laguna Amarga
 • shuttle service tussen Laguna Amarga en het welkomstcentrum 'Las Torres'
 • shuttle service van welkomstcentrum ‘las Torres’ naar Laguna Amarga
 • bus van Laguna Amarga naar Puerto Natales

NIET INBEGREPEN:

 • vroege check-ins en late check-out
 • maaltijden bij overnachting camping en overige maaltijden
 • vervoer van en naar Puerto Natales (vluchten en vervoer kunnen wij uiteraard wel regelen)
 • toegangsprijzen, tenzij anders vermeld
 • gemeentelijke belastingen in Buenos Aires, Bariloche en Iguazú
 • GPS

De prijs voor deze 8-daagse Individuele O-circuit wandelreis is € 1.122,- per persoon gebaseerd op twee samen reizende personen. Let op! Prijzen zijn nog onder voorbehoud en worden binnenkort verwacht voor het seizoen 2021-2022.

O-circuit wandeltocht

Deze 7-daagse O-circuit wandeltocht kun je ook uitbreiden met een volledig reisprogramma door zuidelijk Patagonië. Tijdens deze rondreis naar Patagonië maak je kennis met zowel de cultuur als de extreme natuur van het zuidelijke deel van Zuid-Amerika.

 

IMPRESSIES

-Torres del Paine O-circuit-