De naam van het land geeft natuurlijk de indruk dat het altijd koud is in het land.  Maar door de vrij noordelijke ligging van IJsland valt het weer en klimaat qua de temperaturen heel erg mee. Het noordelijke deel van IJsland ligt bijna tegen de Poolcirkel aan het heeft daardoor een koud zeeklimaat.

Hoe het weer en klimaat op IJsland is, is afhankelijk van waar je op dat moment bent op IJsland. Verspreid zijn over het land diverse klimaten en microklimaten.

In IJsland zijn de winters aan de koele kant, maar ook in de zomerperiode kan het redelijk fris zijn. Het ruige weer in IJsland past goed bij de schitterende ruige natuur en landschap van het land. De gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met de harde wind komen door de vele depressies die over het eiland heen gaan. Vooral op de open vlaktes en straten van IJsland kunnen de felle windstoten in combinatie van koude regen of sneeuw soms zorgen voor onaangename situaties.

Langs de zuidkust, in het noordoosten en ook in de Wesfjorden heerst een toendraklimaat. De gemiddelde temperaturen in de winters in dit klimaat liggen vaak on de 0℃. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperaturen vaak tussen de 0℃ en 10℃. In het noorden van IJsland heb je te maken met een koel landklimaat, hier zijn de zomers vaak droog. Gedurende de winters in het noorden en oosten van het land liggen de temperaturen een stuk lager. Dit komt door de koude OOst-Groenland stroom. Breng je in de winter een bezoek aan Reykjavík  dan komt de gemiddelde tempratuur in de middag nauwelijks onder het vriespunt.

De gemiddelde temperaturen in de zomer liggen tussen de 10˚C en 14˚C, deze temperaturen zijn vergelijkbaar met onze herfst.  In de maanden juni, juli en augustus heb je de meeste kans op heldere en zonnige dagen. Waardoor deze maanden de beste reisperiode is. Toont de thermometer de 20˚C, dan is er in IJsland sprake van een hittegolf.

DAGLENGTE

DE ACTUELE WEERSVOORUITZICHTEN

Op de volgende website en.vedur.is, kun je de actuele weervooruitzichten voor IJsland in de gaten houden.